GreenCheck.nl

Alert op Duurzaam

terug naar lijst

'Duurzaam Ameland'

Project NameDuurzaam Ameland (Beheer fase)
Project OrganisatieDuurzaam Ameland

Op Internet

Website Website

Project Contactgegevens

Contact Naam
Contact Email duurzaam@ameland.nl
Telefoon vast
Telefoon mobiel
Fax
Contact adres Ameland Friesland
Gemeente Ameland Friesland


Project Context


Ameland heeft een prachtige natuur. En dat willen we graag zo houden. Daarom willen we op het eiland ook zo veel mogelijk gebruik maken van duurzame energie. Energie die is opgewekt door de natuur is beter voor het milieu én voor de leefomgeving van mensen. Om de krachten te bundelen, hebben de gemeente Ameland, Eneco, GasTerra en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) Duurzaam Ameland opgericht. Zij werken samen aan duurzame energie op Ameland. De projecten van Duurzaam Ameland zijn proefprojecten en zijn een voorbeeld voor andere overheden of bedrijven die duurzame energie willen opwekken of inzetten.

Project Doelstelling

Duurzaam Ameland heeft de volgende projecten gestart:

 • Groen licht: de pier in Nes wordt verlicht door groene verlichting. De pier is hierdoor minder opvallend aanwezig voor vogels.
 • Waterstof in aardgas: bewoners van appartementencomplex ´Noorderlicht´ in Nes verwarmen en koken sinds kort op een mengsel van aardgas en waterstof. Door waterstof aan aardgas toe te voegen, spaart dit ons milieu en onze gasvoorraad.een eerste stap in duurzaam gas.
 • Kennis en Innovatiecentrum: Duurzaam Ameland plaatst een innovatieve warmtepomp (die zorgt voor verwarming en koeling van het gebouw) in het kennis- en innovatiecentrum in Nes. In het centrum dat medio 2009 opent, kunt u meer zien van de projecten van Duurzaam Ameland.
 • HRE ketels: Duurzaam Ameland heeft enkele HRe ketels op Ameland geplaatst en werkt aan een voorstel om nog 100 stuks te plaatsen.
 • Aardgastankstation: In april 2010 is een aardgastankstation geopend dat mede mogelijk gemaakt is door Duurzaam Ameland. Er rijden vier aardgasbussen op het eiland, ook zijn er steeds meer bedrijven en particulieren die ervoor kiezen om op aardgas te rijden.

 • Project Organisatie

  In februari 2007 hebben de partners van Duurzaam Ameland de motivaties en intenties over de samenwerking in Duurzaam Ameland vastgelegd in een convenant. In Duurzaam Ameland werken samen
  :
 • Gemeente Ameland: Ameland fungeert als proeftuin voor innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en wil in de toekomst zelfvoorzienend zijn (www.ameland.nl)
 • Eneco: Eneco is leverancier van gas en elektra (www.eneco.nl)
 • De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM): de NAM heeft als missie het op duurzame wijze opsporen en exploiteren van gas- en olievoorkomens binnen Nederland en het Nederlandse deel van het Continentaal Plat (www.nam.nl)
 • GasTerra: handelsonderneming in aardgas (www.GasTerra.nl)

 • Technische Schets


  Beschrijving Participatie


  Financiers & Subsidie


  Getallen

  Geen gegevens toegevoegd

  Uitgbreide Project Eigenschappen

  Producten >
  Energie > Gas
  Kwaliteit >
  Energieaard > Zwart (Koolstofhoudend)
  Acties >
  Evenement > Productenmarkt
  Techniek >
  Gas > HR ketels
  Organisatie >
  Organisatievorm > Convenant
  Kwaliteit >
  Verstrengeling > Afhankelijk van energiebedrijf
  Techniek >
  Zon > Photovoltaische panelen

  Nieuws en Evenementen.

  DatumTitel
  (2011-03-15)Duurzame energiebeurs met workshop (Duurzaam Ameland) (Evenement)
  Op woensdag 16 maart 2011 organiseert Duurzaam Amelandvan 13.00 tot 16.00 uur de vervolgworkshop Duurzaam Ameland in het Natuurcentrum aan de Strandweg in Nes. Alle inwoners en ondernemers van Ameland zijn van harte welkom om deel te nemen.
  Naar bijbehorende weblink